|
|
|
|
V kulinárních expozicích:
Zahrádkáři Strážnice – pěstitelská výroba moštů a pálenek, moštárna - expozice zpracování ovoce a vína s ukázkou tradičních technologií, otevřeno V. - X., so – ne 10.00-17.00hod., jinak na objednávku. lesslpavel@seznam.cz
Zahrádkáři Vnorovy – výstavy na Lidovém domě, čp. 432, Ekoton o.s., sušárna ovoce (kapacita 80kg), v rámci dotace nově pořízeno chladící zařízení pro výstavních 108 lahví a s úložným prostorem 60 lahví. www.vnorovy.cz
Vinařství Macháček Vnorovy - vinný sklep pro 50 osob se zázemím.
Výroba a prodej sudových a lahvových vín,
tel. 603 205 912, vino.machacek@seznam.cz
Kulinární expozice Kříb, zahrádkáři Kozoj.. |
|
|
|
|
|
Co je potřeba :
kysané zelí, smetana, mléko, hladká mouka, 3 vejce, sůl, pepř, máslo, brambory
Postup :
Dáme vařit kysané zelí, trochu přisolit. Po uvaření uděláme zátřepku ze smetany, mléka a hladké mouky. Necháme povřít, musí být hustá jako omáčka. Pak přidáme rozkvedlané 2 až 3 vejce. Osolíme, když je kyselá podle chuti přisladíme, pepř a do hotového kousek másla. Podáváme s vařenými bramborami.
Zdroj: Recepty co vařily naše babičky a jak jedli naši předkové (Kozojídky 2003)
&nb.. |
|
|
|
|
|
Co je potřeba :
1/2 kg hladké mouky, 1/4 l mléka, 5 lžic cukru, 50 g kvasnic, 5 žloutků, rum (slivovice), 2 brambory
Postup :
Z teplého mléka uděláme kvásek, pak přidáme žloutky, štamprli rumu a dvě uvařené brambory jemně nastrouhané. Vypracujeme se zbylými přísadami hodně vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Pak vyhazujeme lžičkou malé bochánky, necháme zase trochu nakynout. Pak prsty uděláme uprostřed důlek a vhazujeme do rozpáleného oleje. Hotové pocukrujeme, do důlku dáme marmeládu nebo šlehané b.. |
|
|
|
|
|
Co je potřeba :
1 kg hladké mouky, 50 g droždí, 1 l mléka, moučkový cukr, 3 vejce, sůl
Postup :
Uděláme kvásek z droždí, trochy mléka a cukru. Do misky dáme mouku, vlažné mléko, kvásek, celá vejce, trochu soli a hodně rozšleháme až nám vznikne řídké těsto, asi jak na omelety a necháme kynout. Potom žufánkem lijeme na vymaštěnou pánev a pečeme po obou stranách. Můžeme musí být hodně vykynuté, aby se na povrchu dělaly bublinky. Upečené mastíme sádlem, mažeme povidly a makujeme.
Zdroj: Recepty co vařily na&s.. |
|
|
|
|
|
Oskeruše v kuchyni - recepty
Oskoruše mražené (M. Vítková)
Vybrané měkké hnědé plody dáme do igelitového sáčku a uložíme do mrazničky. Jsou to pak takové ledové cucavé bonbony.
Oskoruše zavařené (M. Vítková)
oskoruše
cukr
Měkké hnědé plody dáme do zavařovací sklenice, zasypeme dvěma polévkovými lžícemi cukru a zavařujeme asi 5 minut na 80° C.
Oskorušová marmeláda (L. Polášková )
zralé oskoruše
želírovací cukr
voda
(rum, skořice, citronová kůra)
Oskoruše rozvaříme v troše vody a přepasírujeme přes sítko. Do vzniklé dřeně přidáme želírovací cukr dle návodu na obalu, směs ochutíme rumem či s.. |
|
|
|