V kulinárních expozicích:
Zahrádkáři Strážnice – pěstitelská výroba moštů a pálenek, moštárna - expozice zpracování ovoce a vína s ukázkou tradičních technologií, otevřeno V. - X., so – ne 10.00-17.00hod., jinak na objednávku. lesslpavel@seznam.cz
Zahrádkáři Vnorovy – výstavy na Lidovém domě, čp. 432, Ekoton o.s., sušárna ovoce (kapacita 80kg), v rámci dotace nově pořízeno chladící zařízení pro výstavních 108 lahví a s úložným prostorem 60 lahví. www.vnorovy.cz
Vinařství Macháček Vnorovy - vinný sklep pro 50 osob se zázemím.
Výroba a prodej sudových a lahvových vín,
tel. 603 205 912, vino.machacek@seznam.cz
Kulinární expozice Kříb, zahrádkáři Kozojídky – výstavní expozice ve spolkovém sklepě,
ochutnávky, hody, posezení u burčáku apod., otevřeno VII. – VIII., pá – so 15.00-18.00hod.,
p. Jurček tel.518 327 534, 725 560 801, grombir.josef@seznam.cz
Mrkváče s ořechy- recept
25 dkg tuku 1 vejce,25 dkg jemně nastrouhané mrkve, 1/2 prášku do pečiva, 40 dkg hladké mouky, ořechy
Zpracujeme těsto,vyválíme a nakrájíme na čtverečky,které plníme ořechy. Tvoříme šátečky a pevně přitiskneme okraje těsta.
Po upečení pocukrujeme.
Vánoční ořechová buchta - recept
40 dkg polohrubé mouky, 20 dkg másla, 2 žloutky, 3dcl mléka, 3kostky cukru, 4dg kvasnic, 2 dkg ořechů, 20 dkg ml. cukru,povidla
Uděláme vláčné těsto a necháme ho vykynout, poté rozdělíme na 4 díly. Každý díl rozválíme. První díl položíme na vymazaný plech, těsto lehce potřeme povidly, posypeme mletými ořechy a cukrem.
Poté položíme druhý plát těsta a předešlou práci opakujeme. Položíme třetí plát těsta a opakujeme. Čtvrtým plátem těsta vrstvení buchty ukončíme.
Necháme chvíli vykynout, po vykynutí potřeme vajíčkem. Pečeme při 170 st.C
|