Oskeruše je významnou, ale opomíjenou ovocnou dřevinou.
Plody oskeruší jsou velmi ceněny pro své obsahové složení. Jsou zdrojem
cukrů (fruktózy 8 - 11,5 %, glukózy, sacharózy), organických kyselin,
bílkovin, pektinů, taninů a minerálních látek (vápník, draslík, fosfor,
hořčík, jód, bór, železo 0,76 – 0,94 % podíl). Z medicínského hlediska jsou
oskeruše mírné diuretikum, laxans, antirevmatikum a vitaminiferum. Lidé
žijící v oblastech, kde se oskeruše pěstují, často plody využívají v lidovém
léčitelství.
Nejjednodušší a také nejzdravější způsob užívání je jíst zralé měkké,
krémovité plody za čerstva. Myslí se také na dobytek,
ještě dnes se v mnohých krajích přidávají usušené a rozdrcené plody oskeruše
do sena.
Dozrálé čerstvé plody jsou sladkokyselé, šťavnaté a výrazně aromatické. Po
uležení jsou výborné pro přímou konzumaci, používají se také k výrobě
kompotů a marmelád. Sušené mleté oskeruše slouží k posýpce pokrmů. Plody se
také lisují, z jejich šťávy se vyrábí buď čisté oskerušové víno, nebo se
přidává jako příměs při výrobě ovocných šťáv, moštů a vín, kterým zachovává
původní jasné barvy a aroma (Německo). Uleželé plody slouží také k výrobě
likérů nebo vysoce ceněné oskerušové pálenky. Směs pálenky s medem a
bylinami je vhodná na léčení i prevenci nachlazení. V přírodě jsou plody
oskeruše oblíbenou potravou ptáků a zvěře.
Průměrné látkové složení plodů jeřábu oskeruše (podíl v
%)
(Staniševič 1986 a Sus 1999)
Voda 78%
cukry (glukóza 3%, fruktóza 10%!,sacharóza 2%) 15%
organické kyseliny (jablečná, vinná, citronová, parasorbinová aj.) 0,7%
vitamín C - kys. askorbová (40mg/100g) 0,04%
Celulóza 3,5%
Pektiny 2%
tanin (třísloviny) 0,5%
Bílkoviny 1,5%
minerální soli (Ca, K, P, Mg, I, B, Fe, Mn) 0,8%
|