OSKERUŠE – výroba pálenky
Oskorušová pálenka
dle zkušeností pana Hořáka ze Strážnice
Příprava plodů na kvas
Sice k vyrobení tohoto lihu neboli lihoviny k chutnému požitku předchází mnoho
práce. Počínaje sběrem, tříděním, ručním mačkáním, sypáním do předem připravené
nádoby, ošetřením a až po konečné nasypání do kotle. Již naši předchůdci, od
kterých jsme tyto znalosti zdědili, pravili: ,,Kolik práce do toho dáš, tolik
toho dostaneš.“ V přípravě kvasu z oskoruší je tato věta velkou pravdou. Nic se
nedá ošidit. Drtiče na ovoce v tomto případě nelze použít. Jen ruce poznají,
která oskoruše může být dána do kvasu a která ne. Kdybychom sesbírané oskoruše
neroztříděné přímo sešrotovali a nebo celé jako
švestky nasypali do nádob na kvas, velmi málo alkoholu při destilaci z takového
kvasu získáme. Proto nezbývá nic jiného než po posbírání tyto plody oskoruší
rozsypat do zeleninových vzdušných přepravek nebo rozsypat na plata na ovoce,
aby lépe dozrály. Pak postupně vybírat uzrálé, to znamená ty zahnědlé tak zvané
hniličky,které mačkáme do předem připravené nádoby na kvas. Ty co lehkým
zmačknutím ne- prasknou, vrátíme zpět na plato k uzrání. Podle toho jak rychle
nám plody zrají, tuto práci mačkání opakujeme.
K zhotovení kvasu používáme plody samovolně padané. Násilně neotřípáme! Takové
plody nemají potřebný cukr, vadnou a zasychají.
Velikost úrody, kvalita plodů
Velikost úrody, kvalita plodů je odvislá od místa, velikosti stromu a počasí.
Počasí ovlivňuje úrodu takto: Zda je stávající rok časté ranní opary se silným
dopoledním sluncem, bývají plody jako od rudy a jsou drobné. Když je léto dosti
deštivé s menší svitem slunka, jsou plody dosti velké, ale mají menší obsah
cukru. Při sušším počasí bývají plody menší, za to vyšší obsah cukru. Tehdy je
dosahováno i z pouhých šesti litrů kvasu jeden litr padesátiprocentní lihoviny
!!! Jinak průměrně bývá z osmi litrů kvasu jeden litr padesátiprocentní
lihoviny.
Ne každý rok je úroda. Velké deště v době květu dokáží své. Prší-li pozvolna do
květu několikráte za den v době květenství, to je doba šest až osm dnů, nemá
květ možnost oschnout, tudíž ani včely nelítají, je úroda oskoruší velmi malá a
nebo žádná.
Léčivé účinky oskorušovice
Petr Mach z Březnice
Čistá pálenka z oskeruší, bez přídavků cukru, chemie a z dobře udržovaného i
zpracovaného kvasu, má velmi silné, zdraví prospěšné až léčivé účinky. Již za
c.k. Rakouska-Uherska a později za „první republiky“ byla sháněna a vykupována
věhlasnými lékaři a konzumována těmito, coby elixír pro vnitřnosti a zažívání
Oskorušovica napomáhá předcházet i odstraňovat trávící problémy, reguluje a
čistí mízní a krevní systém, upravuje nízký tlak atd. I lékaři 40-tých až
80-tých let 20. století tak činili. I v současnosti je stále využívána,
především k prevenci některých civilizačních chorob.
|