Czech English Deutsh
<div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Petrovské Plže - březen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Sklepy Starý potok v Sudoměřicích - duben</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Baťův kanál ve Strážnici - Květen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Sklepy Plže - Petrov</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Splavení Moravy</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Boží tělo ve Tvarožné Lhotě - červen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Salaš Travičná nad Tvarožnou Lhotou v červnu</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Ovce na salaši</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Obecní den v Kozojídkách Pod Kříbem</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Krajina nad Kněždubem s oskorušemi</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Hody v Hroznové Lhotě - říjen</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Lučina v zimě, pohled na přírodní koupaliště</i></div> <div id='mbox' class='messageboxstyle'><i>Lučina v zimě</i></div>

 
Turistické informační centrum Strážnicko
Mapa regionu v databázi LEADER+
Žeraviny

Obec Žeraviny leží na úpatí Bílých Karpat asi 7 km jižně od Veselí nad Moravou. Je to malá obec. Rozloha katastru je 231 ha. První písemná zmínka je z roku 1447, kdy patřila do ostrožského panství a byla zapsána v majetku Mikuláše z Vojslavic. Dominantou Žeravin je kaple sv. Alžběty, patronky obce, postavená v roce 2001 díky rodákům ze Žeravin žijícím v Kanadě. Stavební památkou je zvonice z roku 1901 a kaplička Panny Marie.

V Žeravinách je obchod se smíšeným zbožím, fotbalové hřiště a hřiště pro volejbal a tenis. K dispozici pro kulturní a společenské akce je kulturní dům a knihovna. Okrajem obce prochází silnice III. třídy, která je spojnicí mezi Strážnicí a Velkou nad Veličkou. Obec má v současné době zpracován územní plán a dokončeny pozemkové úpravy.

 

 

 

WWW prezentace obce Žeraviny

Loc:48° 54' 31.02" N, 17° 23' 38.67" E

 

|  Tisk  |  ZpětZpět